Per contactar amb el coordinador de la secció: subaquatica@ceme.cat

Properes activitats

There are no upcoming esdeveniments at this time.

BUSSEIG ESPORTIU

Historial del busseig

Des de temps remots els éssers humans van sentir curiositat per conèixer que hi havia més enllà del que abastava la seva vista. La seva inquietud i la seva curiositat, per saber i conèixer, els va portar a explorar tot allò que suposava un misteri.

Des de terres de l’interior van ser expandint els seus dominis cap a tots els punts cardinals, però hi va haver un moment en què es van topar amb el mar. Els mateixos habitants d’assentaments costaners, van sentir curiositat pel que podia haver-hi més enllà d’aquesta enorme extensió d’aigua, en alguns casos van veure que a prop hi havia illes i van buscar la manera de explorar-les.

Per a això van travessar l’estreta franja d’aigua que hi havia entre la terra que trepitjaven, i l’illa que albiraven. Amb el temps, van aconseguir arribar a algunes illes properes i van aprendre a navegar prop de la costa.

Però la seva curiositat aviat va canviar d’objectiu i van pensar que sota el mar podia haver matèries aprofitables, pel que van començar a plantejar-se que podia haver sota l’aigua, a part de “monstres” i algues o vegetals marins.

Va ser a partir de llavors quan van començar a idear artefactes amb els quals poder submergir-se i explorar el fons del mar.

Després de la segona guerra mundial i malgrat la seva ocupació com a nova arma, el busseig començar a abastar altres facetes. Els avenços van permetre que l’esport del busseig comencés a ser practicat pel gran públic, molts dels bussos actuals es dediquen a “passejar” pel fons marí observant un bell espectacle ple de colors i moviment.

APNEA

Apnea és tan antiga com la humanitat mateixa. Més que qualsevol altre esport, l’apnea es basa en vells reflexos subconscients escrits en el genoma de l’Homo Sapiens.

La paraula Apnea deriva de la paraula grega afonia que literalment significa “sense respiració”. L’origen d’aquesta paraula no té connexió amb l’aigua, però en la terminologia esportiva moderna “Apnea” s’ha convertit en un sinònim d’apnea, és a dir, el busseig en una alenada d’aire, sense necessitat d’utilitzar un equip que permeti respirar sota l’aigua.

Història
L’evidencia més antiga que demostra que l’esser humà practicava apnea es remunta a 5.400 aC, on una cultura de l’edat de pedra situada per la zona d’Escandinavia pescaven en apnea. A posterior hi ha altres evidencies, des dels romans i grecs que tenien l’ofici de Urinatores, que s’encarregaven de recuperar objectes enfonsats o les Amas, que en l’actualitat existeixen, i són dones del Japó que pesquen en apnea.

Apnea de Competició
Existeixen dues associacións internacionals que realitzen competicións del món, CMAS i AIDA. Aquestes realitzen tant competicions nacionals com internacionals i totes dues tenen disciplines de piscina i profunditat.

Disciplines A. piscina

Apnea estàtica: Apnea estàtica és un esdeveniment on l’atleta té per objecte la realització d’una apnea de durada màxima mínimament durant un temps declarat per endavant i si és possible anar més enllà d’aquest temps. L’esdeveniment es va dur a terme en una piscina o en aigües obertes.

Apnea Dinàmica amb o sense aletes: l’apnea dinàmica és un esdeveniment en el qual l’esportista té com a objectiu cobrir la distància horitzontal màxima nedant en apnea amb o sense aletes.
B. disciplines de profunditat

The Blue Jump: Es tracta de cobrir la distància màxima en l’apnea al voltant d’un quadrat de 15 metres lateral situat en una profunditat de 10 metres.

Pes constant amb o sense aletes: L’atleta ha de cobrir la distància vertical en l’apnea fins a la profunditat declarat sense cap canvi en el seu pes durant tota l’actuació, amb o sense aletes.
Immersió lliure: L’atleta ha de cobrir la distància vertical màxima en apnea a una profunditat declarada sense utilitzar llast o aletes.

Busseig lliure Recreatiu

Immersió a pulmó és també un esport recreatiu, celebrat com una experiència relaxant, alliberadora i única. Molts bussejadors poden ser tècnicament busseig lliure si realitzen qualsevol tipus d’apnea busseig. És important posar l’accent en la importància de la formació i supervisió en fer aquesta associació.

Igual que altres esports aquàtics, busseig lliure s’associa amb propietats terapèutiques. L’experiència de la llibertat en un entorn sota l’aigua fa que el busseig lliure mica d’un viatge personal i espiritual per a molts. Ioga és utilitzat per molts professionals per augmentar la concentració, la respiració i el rendiment general.

Mara Torrealba
Mara es socia del club i es l’actual campiona absoluta d’Espanya d’apnea. Mara competeix a les dues associacions (CMAS i AIDA) i ostenta diversos records nacionals entre ells hi ha dinámica amb alestes 175m, dinámica sense aletes 103, jumpblue, pes constant sense aletes -30m i immersió lliure.

La nostra atleta a mès de participar en campionats nacionals i internacionals, intenta fomentar l’esport de l’apnea, realitzant cursos i activitats.

Ofertes destacades per a socis CEME

 • Assegurança Scuba MedicAssegurança Scuba Medic
  Renovació de l’acord amb Scuba Mèdic per tal de poder fer al socis-sòcies del CEME assegurançes de busseig. 2022 CondicionadodeScubaMedic 2022 ParticipatingTradeMemberAgreement 2022 SMExclusiones Generales 2022 TCs_de_Uso Enllaç al document resum de les cobertures Més informació subaquatica@ceme.cat
  Veure oferta
 • Botiga de Busseig Casco AntiguoBotiga de Busseig Casco Antiguo
  OFERTA SOCIS DEL CLUB ESPORTIU MOSSOS D’ESQUADRA La botiga de busseig CASCO ANTIGUO de Barcelona, ens ofereix preu de majorista dels productes de la seva marca: SUBACQUA i TDS a tots els socis/es del CEME. (cal fer la comanda dels productes per email a la secció d’activitats subaquàtiques)
  Veure oferta
 • Centre de Busseig 4alldiversCentre de Busseig 4alldivers
  El centre de busseig 4ALLDIVERS ens ha fet una oferta de preus per la temporada per a tots els socis/es del CEME. (sempre mitjançant acreditació del carnet del CEME).
  Veure oferta