Actualment no es disposa de coordinador de la secció, per enviar comunicacions en relació al fitness – wellness fer-ho al coordinador esportiu del club a la bústia: itpg1105@gencat.cat

Properes activitats

There are no upcoming esdeveniments at this time.
PRESENTACIÓ

 

Què és la Secció Fitness&Wellness?
És una secció dedicada a la millora personal, al benestar i a un estil de vida saludable mitjançant l’equilibri entre l’alimentació, el cos i la ment que ens ajudarà a obtenir una potencial millora del nostre benestar general, ajudant a sentir-nos bé amb nosaltres mateixos i a transmetre aquesta harmonia al nostre exterior.

El concepte Fitness prové de l’anglès i significa Benestar, saludable. D’altra banda, Wellness també és una paraula anglesa però s’entén com l’equilibri saludable entre els nivells mentals, físics i emocionals, tal i com a dalt esmentàvem.

La secció Fitness&Wellnes pretén fer consciència dins del col·lectiu dels Mossos d’Esquadra de la importància que té avui dia dins de la societat actual la incorporació activitat física regular, una bona alimentació i un correcte descans a la nostra vida diària. Es tracta, doncs, d’una consciència activa on volem entendre el nostre cos i conèixer quines necessitats i què ens demana a cada moment.

No parlem únicament de sentir-nos físicament forts i més àgils sinó que arribem a sentir una millora del nostre Benestar general.

El primer pas que em d’entendre es que si canviem nosaltres canvia el nostre entorn. Es a dir, per a poder sentir-nos bé amb la nostra vida, amb la gent que ens envolta, primer ens em d’estimar a nosaltres mateixos.

És molt important que ens adonem com han canviat els nostres hàbits en els darrers anys. Cada vegada tenim menys temps per cuinar (o això pensem), utilitzem més menjar precuinat, vivim un ritme de vida molt estressant i amb poc temps personal per gaudir de d’activitats extres, hobbies…o simplement tenim una gran mancança de descans.

La nostra tasca comporta constants canvis d’horaris, poc temps per la cura personal, elevat nivell d’estrès i/o ansietat, trastorns de la son i trastorns de les hores de la nostra alimentació. La combinació d’ambdós conceptes ens farà arribar a una plenitud i a una satisfacció personal màxima on la condició física, la millora de la flexibilitat, la postura corporal, el nostre sistema cardiovascular… serà molt més efectiva a l’incorporar també el treball emocional, mental i psicològic evitant així que apareguin episodis d’estrès.

Seguint aquest últim punt, la gran majoria desconeix que les persones que practiquen alguna mena d’activitat física solen descansar i dormir molt millor que aquells que porten una vida sedentària.

Si intentem adaptar el Fitness&Wellness com el nostre estil de vida aconseguirem una major eficàcia laboral, tindrem més energia i més vitalitat perquè notarem una millora en la nostra força física, ens sentirem a gust amb nosaltres mateixos, guanyarem seguretat i confiança i, consegüentment, estarem bé amb tot el nostre entorn.

Ens hem de començar a estimar si volem que els demès ens estimin.

 

Objectius
El CEME Fitness&Wellness vol fer arribar consells i intentar educar els nostres hàbits i pautes nutritives i esportives i adreçar-les cap a un canvi general més saludable i que ajudi al personal dels Mossos d’Esquadra a trobar l’harmonia física i psíquica dins del nostre món laboral.
Un segon objectiu molt important és la creació d’un espai físic dedicat exclusivament a la millora personal i al benestar, on hi haurà un sector dedicat a la millora de la forma física amb la màquina necessària per a entrenar, una altre zona on es podrà treballar la relaxació del cos i la ment posant en pràctica el mètode Pilates, Reiki, Acupuntura, massatges, i altres tècniques… I, per últim, es dissenyaran espais per a que els diferents equips del CEME puguin fer els seus propis entrenaments.

Des del CEME volem facilitar al personal de la PGME un espai que s’adapti a les seves necessitats i els seus horaris per a que puguin conciliar perfectament la vida laboral amb la personal i familiar. Sobre aquesta línia és important senyalar un gran col·lectiu dins del cos de Mossos com són les dones, moltes d’elles mares que no disposen del temps suficient per anar al gimnàs, per cuidar o mimar-se i amb aquesta nova secció se’ls hi vol facilitar l’accés a l’esport i a la reeducació nutricional, que tinguin una estona on es puguin dedicar a elles mateixes.
Per últim, a més a més, el CEME té com a projecte la creació d’un equip de competició per aquelles persones que s’hi dediquen més professionalment.

 

Qué oferim?
La Secció Fitness&Wellness ofereix un ampli ventall d’opcions saludables tant en nutrició, serveis per a la millora física, teràpies complementàries…etc.

A banda, la creació d’un espai creat a consciència per al personal per a que pugui entrar i gaudir de molts d’aquests serveis per evitar desplaçaments i millorar la distribució del seu temps personal.

Per poder arribar a assolir amb èxit aquests objectius es faran un dia a la setmana, a les hores que s’acordin, revisions in situ de les persones que vulguin començar un Planning nutricional i d’entrenament. Els espais a utilitzar serien l’ISPC i El Complexa Central a EGARA.

 

A qui ens Dirigim?
Ens dirigim als més de 16.900 Mossos d’Esquadra del nostre cos, i molt especialment, al col·lectiu de dones Mosses d’Esquadra que cada vegada més s’inicien en el món Esportiu i saludable i necessiten pautes i guies que els ajudin a aconseguir els seus objectius.
Es necessari que les dones s’incorporin dins d’aquesta comunitat “activa” per crear un augment de la sensació de benestar mitjançant la pràctica de l’esport i la nutrició, Facilitar informació sobre quin tipus d’alimentació és més recomanable en l’embaràs o en l’etapa de lactància, quin tipus d’activitat esportiva és més recomanable.. A més, induir a que tornin a la pràctica i es posin en forma després del part.

D’altra banda, no ens volem oblidar del personal de la PGME que no es pot desplaçar, i per aquest motiu, no poden gaudir de les instal·lacions. Aquestes conjunt de persones tindrien la possibilitat d’obtenir un servei ONLINE on podrien:
– Sol·licitar Pla nutricional i taules d’entrenament amb les corresponents revisions setmanals, però online.
– Tota la resta de serveis i ofertes esmentades més endavant
– Per últim, també tenim present un ampli sector de persones on el seu interès es focalitza en altre tipus de serveis com, per exemple, teràpies – alternatives naturals, acupuntura, nutrició…etc
– Quasi tots els serveis que oferim tenen un descompte genèric per el Col·lectiu de Mossos D’esquadra i un altre especial per tots aquells membres socis del CEME.
– Altres, sobretot, en alguns productes de nutrició, únicament tenen accés directe al descompte els socis del Club.

A l’annex trobareu informació sobre els serveis i col·laboracions dins de la secció Fitness&Wellness

Des de Fitness&Wellnes animem a posar en pràctica aquesta idea partint del nostre lema:
“Controla la teva ment per conquerir el teu Cos”

 

 

Entitats col·laboradores
Col·laboradors principals de la Secció Fitness&Welness del Club Esportiu de Mossos d’Esquadra

 

www.ifbb-catalunya.com
http://www.ifbbspain.com/
http://www.wabbaspain.es

 

 

IFBB ESPANYA- CATALUNYA
IFBB Catalunya s’encarrega de l’organització dels esdeveniments esportius relatius al món del Fisioculturisme i Fitness així com de la promoció dels diferents cursos oficials de la IFBB dins l’àmbit nacional (FEFF Espanya) i català (FCBB-FEFF-catalunya).

En les competicions oficials trobem les categories següents:ç

– Culturisme Màster Masculí
– Culturisme Junior Masculí
– Culturisme Senior Masculí
– Classic BodyBuilding Master
– Classic BodyBuilding Junior
– Womans Physique
– Culturisme Parelles
– Bodyfitness femení Master
– BodyFitness femení Junior
– Bodyfitness femení Senior
– Bikini Fitness Master
– Bkini Fitness Senior
– Mens Physique

Avui dia coneixem el Fitness com un gran moviment, un nou estil de vida saludable que procura la millor condició física juntament amb uns hàbits i una alimentació saludable.

No obstant, el Fitness el trobem a tota la historia de la humanitat. L’home primitiu i l’home caçador van desenvolupar la força i el moviment a base de l’exigència diària, es a dir, la necessitat de subsistència va forjar la seva força. El que nosaltres coneixem avui dia com el famós “cardio en dejú” no es més que una mera còpia del que feien els nostres avantpassats quan sortien a caçar de bon matí per poder tenir quelcom per menjar.

Des de l’Antiga era Grega i Romana, l’home ha expressat admiració per la bellesa i el culte al cos. Exemple d’això podem observar com la seva cultura es caracteritzava per l’adoració a deus com Venus i Apolo, signe de bellesa i harmonia. Posteriorment, al segle VI a.C es pot apreciar la perfecció humana dins l’art grec on es començava a estudiar la perfecció física i l’estudi de la musculatura.

Inclús, des de la caiguda de l’imperi Romà l’any 476 dc, les civilitzacions de perses, romans, egipcis, grecs i romans van imposar l’entrenament físic a nens i joves per poder-los preparar per la batalla. Eren entrenaments per el desenvolupament harmoniós de cos i esperit.

No obstant, saltem una mica cap endavant en la història. El francès Hippolyte Triat (1813-1881) sembla ser el primer a estudiar la utilització de peses per arribar al desenvolupament muscular i el seu gimnàs al centre de Paris va passar a ser una de les més populars instal·lacions de la ciutat.

Gràcies a Triat molts atletes van passar a ser professionals com Louis Durlacher (1844-1924) i Frederick Muller, més conegut com Eugen Sandow (entre els més coneguts), entre d’altres.

Més endavant a la historia ens trobem amb Edmond Desbonnet (1868-1953) conegut com el “pare de la cultura física” i creador del primer mètode culturista. Va aconsellar l’entrenament progressiu amb manuelles de 4 a 6 kilos realitzant series consecutives de 12 repeticions y juntament amb l’alemany Theodore Siebert (1886-1961) van crear els sistemes d’entrenament per correu.

La paraula Culturisme als Estats Units va agafar més força amb el naixements de la “Milo Barbell Company” una empresa que es dedicava a la venta d’aparells de musculació, cursos i llibres: “Probablemente el mayor impulso que recibió el levantamiento de pesas fue la creación en 1902 de The milo Bar-Bell company, en Filadelfia, y la subsiguiente popularitzación de este tipo de entrenamiento, como culturisme y deporte, a cargo de su fundador, Alan Calvert.” (David P.Willoughby).

A l’àmbit nacional trobem a Secundino de Acha com el primer culturista espanyol. De Acha, nascut a Bilbao l’any 1873, va arribar a posseir el desitjat títol de Atleta Campió d’Espanya. No obstant això, disposem de poca informació d’aquest important personatge.

La publicació de “Strengh and Health” l’any 1932 per Bob Hoffman (1898-1985) va comportar l’inici del culturisme popular.
Altres dos personatges essencials de la historia del Fisioculturisme van ser els germans Weider. Joe, el més gran va marcar la competència a Bob Hoffman amb el llançament de la seva primera revista “Your Physique” l’any 1941 mentre que, el seu germà Ben va fundar la INTERNATIONAL FEDERATION OF BODY (IFBB), actual federació internacional de culturisme amb més importància del món. Més endavant Joe va publicar la “Muscle Builder”, actual “Muscle & Fitness”.

Barcelona va ser líder del moviment culturista espanyol i és un gran plaer poder dedicar una petita part dins del Club Esportiu de Mossos d’Esquadra a fer referència el culturisme a terres Catalanes ja que dins del nostre cos tenim un dels símbols pioners i més importants del món de les peses. Els primers referents de gimnasos catalans els trobem a finals del segle XIX gràcies a un augment de demanda per part de la població. La neutralitat espanyola a la Primera Guerra Mundial va comportar una època de bonança econòmica del país i, per tant, es va comença a difondre l’activitat de moda: l’esport.

El 1932 neix el gimnàs TIBERGHIEN del francès Emille Tiberghien situat al 294 del c/Aragó i que feia uns 28 metres de llarg y 8 metres d’ample. Emille que va voler imposar a Espanya el mètode “Desbonnet” creat per el seu mestre , va ser el primer en organitzar al 1940 una competició de “plasticitat muscular”- l’actual culturisme- en el seu propi gimnàs.

Però, no obstant La principal referència catalana en gimnasos dedicats al món del culturisme i l’halterofília la trobem a Barcelona amb el gimnàs “YORK”. Aquest gimnàs fou fundat per Joan Figuera i Serra i durant molts anys va ser conegut com “ una de les càtedres de l’aixecament de pes”.

Joan Figuera i Serra va néixer a Barcelona el 23 de Novembre de 1930 i va ser un dels grans pioners catalans dins el món del ferro. Gràcies a l’actual Comissari de la RPMN el Sr. Joan Figuera em pogut obtenir molta informació sobre els inicis del culturisme a Catalunya i es un privilegi poder plasmar avui dia tot això dins d’aquesta nova secció.

Al 1946, Joan Figuera pare es va iniciar en el gimnàs Tiberghien, poc després va passar al gimnàs Diagonal i, finalment, va construir el seu propi gimnàs YORK el 3 de abril de 1954 a Barcelona. Al 1952 va ser campió d’Espanya en aixecament de peses però al 1954 es va retirar per poder-se dedicar plenament a la preparació d’atletes.

Lucio Doncel Recas, famós escriptor i fanàtic de la cultura del ferro, fa especial referència a Joan Figuera i Serra en el seu llibre “100 años del Culturismo en España” i descriu el gimnàs “YORK” com el temple on es van iniciar grans culturistes catalans com José Donato, actual president honorari de la IFBB. Des d’aquí agrair-li també la seva col·laboració i la seva ajuda.Joan Figuera i Serra va morir l’11 d’Octubre del 1986 amb 55 anys d’edat però el seu record continua viu i present per els apassionants del món del ferro.

Bé sabem que els gimnasos han estat tota la vida estretament relacionats amb la cultura de la musculació y/o culturisme , no obstant, la tendència en els últims anys ha estat diferent.

Ha crescut entre la població un augment de l’interès per l’estètica i la salut i això es fàcilment visible en la quantitat d’informació, revistes, llibres en que avui dia tenim accés i la imatge del gimnàs dedicat exclusivament a la hipertròfia ha passat a la història.

Avui dia, els gimnasos són coneguts com centres de salut, clubs… han passat a ser centres fitness on la persona dedica els seu temps a desenvolupar hàbits i aptituds saludables per aconseguir una millora del seu estat físic i mental.
Als anys 80 sorgeix la moda del Fitness molt focalitzant l’activitat física per la millora de la salut. Entrenaments, programes…es desenvolupen i s’estenen formant part integral de l’estil de vida.

A partir dels anys 90 apareix amb més força el concepte Wellness, el fitness integral. Wellness va ser introduït per Ardell el 1984 qui el va definir com un “deliberat i conscient apropament cap el millor estat possible de salut física, psicològica i espiritual (inclòs l’objectiu educatiu) (Saura, 1999).

D’altra banda, l’any 1998 la ACSM (American College of Sports Medicine) defineix Fitness com “la capacitat de portar nivells d’activitat física d’un nivell moderat a un altre vigorós sense que aparegui fatiga indeguda, així com la possibilitat de mantenir aquesta capacitat durant tota la vida.”

El Fitness dels anys 50 es caracteritzava per el desenvolupament de la força i no va ser fins prop als anys 70 que el Fitness es va interessar per l’exercici aeròbic.

Avui dia el Fitness és més que una pràctica física, és un estil de vida.

Es poden trobar moltes opcions i tipologies dins el món Fitness encara que tinguin diferents noms. Entre elles; Aeròbic, Aerodance, Aikido, Aquagym, Balls de Saló, Body Pump, Full Contact, GAC, May Thai, Pilates, Spinning, Tae bo, TBC, Step, Stretching, Tai Chi, Yoga.

BIBLIOGRAFIA
DONCEL, R. 100 años del culturisme en España.Ed:Olympus Sport Nutrition, Barberà del Vallès, 2004

ISIDRO,F, RAMÓN,J, PINSACH,P i Ramón,M. Manual del Entrenador Personal. Del Fitness al Wellness. Ed: Paidotribo, Badalona, 2014.

Manual ACSM para la valoración y prescripción del ejercicio.

Ofertes destacades per a socis CEME

  • DiRDiR
    Oferta per a socis CEME i NOVA OFERTA per parelles de socis que ara tenen possibilitat acollir-se a oferta DIR.
    Veure oferta
  • Team SigniaTeam Signia
    Trobaràs disponible a la botiga online tota la equipació oficial del CEME per a practicar el teu esport. Consulta el codi d’accès.
    Veure oferta