Per contactar amb el coordinador de la secció: hipica@ceme.cat

Darreres notícies

  Properes activitats

  There are no upcoming esdeveniments at this time.

  Aquesta secció ressorgeix amb la voluntat de reunir els membres del cos de mossos d’esquadra aficionats al món del cavall per compartir aquesta afició i per organitzar o participar en actes i activitats relacionades amb el món del cavall. I quan així es consideri oportú, participar en la representació institucional i/o operativa del cos de mossos d’esquadra en aquests actes o activitats.

  Aquesta secció hípica, es va crear a finals de l’any 2002 per la llavors agent del CME, Mireia Bailach, i que malauradament avui ja no es troba entre nosaltres. Serveixi també aquesta presentació per dedicar-li un sentit record i alhora donar-li un agraïment per haver estat ella la pionera.

  Amb l’impuls de la ara absent companya “Mireia Ballach” es va crear la Secció Hípica al CEME per a participar als Jocs Mundials de Policies i Bombers a la ciutat de Barcelona a l’any 2003.

  Com gran triomfadora d’aquesta edició hem de remarcar la participació de la companya “Olga Alvarez”, que va assolir l’Or a la categoria elementary amb el cavall “Lucas” i la Plata a la categoria novice amb el cavall “Croupier”, les dues proves de Doma Clàssica.

  També, la mateixa Olga va obtindre l’Or a la categoria elementary de la prova de Salt amb el cavall “Bambi”.
  Aquesta va ser una molt bona actuació de la Secció Hípica que va redundar en una gran
  satisfacció personal per als participants i una inqüestionable millora de la imatge del Cos de
  Mossos d’Esquadra.

  Uns anys després, a l’any 2014, i en ocasió d’una iniciativa del Comissari de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona, que va fer que un grup de mossos i mosses participesen en la Trobada Nacional dels Tres Tombs realitzada el dia 11 de maig de 2014 a la localitat de Barcelona.

  Participació de la Secció d’Hípica durant l’any 2014:

  -.11 de Maig de 2014: XVII Trobada Nacional dels Tres Tombs de Catalunya realitzada a la localitat de Barcelona.
  -. 02 i 03 de juny de 2014: Trobada i ruta a cavall de la secció d’hípica a la localitat de Ripoll.
  -. 07 de setembre de 2014: Festa dels Socis del Club Esportiu dels Mossos d’Esquadra on la secció d’hípica va estar present amb dos cavalls i un circuit de ponis pels més menuts.
  -.05 d’octubre de 2014: Tres Tombs de Miravet on la secció d’hípica va estar present amb dos cavalls.
  -.13 de desembre de 2014: Nadal Solidàri realitzat a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. La participació de la secció va consistir en un binomi a cavall representatiu de la mateixa i un circuït on vàrem comptar amb dos ponis pels més petits i un segon cirucit on els ens podien passejar amb un cotxe cavalls (miniatura) tirat per un mini poni.

  Participació de la Secció d’Hípica durant l’any 2015:

  -.01 de gener de 2015: Tres Tombs de Sant Just Desvern on la secció d’hípica va participar amb un binomi a cavall.
  -.25 de gener de 2015: Tres Tombs d’Arenys de Munt amb cinc binomis a cavall.
  -.08 de març de 2015: Tres Tombs d’Arenys de Mar on la secció d’hípica va estar representada per dos binomis a cavall.
  -.22 de març de 2015: Tres Tombs de Collbató on van participar dos binomis a cavall.
  -.11 d’abril del 2015: Jornada de Portes Obertes realitzada al complex central d’Egara on la secció va participar amb dos binomis a cavall i un circuit de ponis per els més petits de la casa.
  -.16 d’abril de 2015. Dia de les Esquadres de la Regió Policial de Girona.
  -.25-26 d’abril de 2015: Romeria de la Virgen de les Cabezas de la localitat de Sant Quirze del Vallès. La secció va ser representada per dos binomis a cavall, i en aquesta ocasió vam compartir l’esdeveniment amb dos companys de la Policial local de St. Quirze del Vallés montats a cavall.
  -.26 d’abril de 2015: XVIII Tres Tombs de l’Ampolla on la secció d’hípica hi va poder participar amb dos binomis a cavall.
  -.10 de maig de 2015: Trobada Nacional dels Tres Tombs de Catalunya realitzada a la localitat de Sant Joan Despí.
  -.15 de maig de 2015: Caminada Solidaria de la Regió Policial Central. “Fem Camí al Teu Costat”.
  -.18 de juny de 2015: esdeveniment solidàri realitzat a la hípica Niubo de la localitat de Capdevànol.
  -20 de juny de 2015: Jornada de Portes Obertes a la Ciutadana realitzada al complex central d’Egara on la secció d’hípica va ser representada per un binomi a cavall.

  L’equitació és l’art de mantenir el control precis sobre un cavall així com les diferents maneres de manejar-lo. La equitació implica també els coneixements per cuidar els cavall i el ús de l’equip apropiat que farà que aquest sigui controlable.

  L’esport eqüestre té més de 2000 anys, quan a l’Edad Antiga els grecs van introduir la formació de doma per preparar els seus cavalls per la guerra.
  Entre batalla i batalla, o en époques de pau, es va generalitzar l’ús del cavall en tornejos i jocs com una preparació per els temps de guerra.

  Neix així l’equitació com a esport. La primera escola d’equitació va ser fundada per Fiaschi l’any 1539 a la ciutat italiana de Ferrara.

  Els events eqüestres es van introduïr al programa Olímpic a Estocolm 1912, peró fins el 1921, moment en que es crea la Federació Ecuestre Internacional (FEI), no es van homologar les reglamentacions de les competencies internacionals, Jocs Olimpics i altres disciplines eqüestres.

  Va ser pels jocs de Melbourne de 1956 quan les dones van començar a participar en equitació, disciplina de gran aceptació i jerarquia a les cites olímpiques.

  L’equitació és un esport completíssim, per una banda ens ajuda a tonificar els músculs (abdominals, glutis, cames, esquena…), ajuda a mantenir la postura correcta i exercita i enforteix el cor (està considerat com un ejercici cardiovascular que ot arribar a exigir els mateixos nivells que l’esforç del running o el ciclisme). A més a més, desenvolupa el sentit de l’equilibri i la coordinació motriu.

  Peró a més a més dels beneficis físics l’equitació també té una important labor des del punt de vista emocional i psicològic. Per començar ens pot ajudadar a superar les pors, a guanyar confiança en un mateix i a tenir més autocontrol. Els cavalls són imprevisibles i es fa imprescindible saber controlar totes les sistuacions amb molta calma i racionalitat, però a la vegada amb firmesa i responsabilitat.

  S’ha comprovat que l’equitació seveix per rehabilitar i educar persones amb necessitats especials o persones amb alguna discapacitat (equinoteràpia). Pot ajudar en casos d’autisme (asperger), asma, perturbacions emocioals, parálisis cerebral, retràs mental, deficiència visuals, auditiva i/o del llenguatge, sindrome de Down, sindrome de Relt, escleròsis múltiple, trastorn del déficit atencional amb o sense hiperactiviat (T.D.A.).

  Com qualsevol activitat que es desenvolupa amb armonia amb la naturalesa, practicar l’equitació millora la relació que tenim amb ella. A més el més, el vincle amb l’animal és molt positiu ja que els nens aprenen a cuidar i respectar l’animal, i aprenen la importaciá del treball en equip. L’equitació fomenta la confiança i la seguretat del nen en si mateix i millorar la seva capacitat de concentració, la disciplina i l’esperit de superació.

  Existeixen diversos esports eqüestres, alguns d’ells pertaneyen a disciplines admeses en els Jocs Olímpics com:

  -.Concurs de Doma Clásica: El cavall efectua figures i moviments als tres aires (pas, trot i galop) en una seqüència preestablerta anomenada REPRISE. Els concuros de doma clásica poden ser a nivell nacional (CDN) o internacional (CDI)

  -.Concurs de Salt d’Obstacles: consisteix en saltar un conjunt de barreres o murs d’alçades determinades seguint un recorregut marcat i sense excedir un temps límit, intentant no tirar cap obstacle. Existeixen diverses categories segons el nivell de genets i l’edat dels cavalls, on varia l’alçada dels obstacles i la seva dificultat, a més a més, també es pot concursar o a títol individual o per equips. A més a més dels JJOO cada quatre anys també es celebra el Campionat del Món, els Campionats Europeus, Panamericans… Els concursos de salt d’obstacles es celebren a nivel nacional (CSN) o internacional (CSI).

  -.Concurs Complert: és la tercera disciplina olímpica i com diu el seu nom, és la més completa ja que consta d’una fase de doma clásica, un altre de cross (recorreguts de velocitat i resistència camp a través) i una última fase de salt d’obstacles, amb descansos i controls veterinaris.El concurs complert es realitza en tres dies amb el mateix cavall i es la disciplina eqüestres més dura i la que necessita uns cavalls més polivalents. El guanyador és el cavall que acumula menys punts de penalització en les diferents proves i el que obtingui els vist i plau dels veterinaris. Les competicions poden ser a nivell nacional (CNC) o internacional (CIC)

  També hi ha disciplines eqüestres que no són olímpiques:

  -.Raid o endurance: en les competicions de raid el cavall recorrerà amb el seu genet distàncies de 40, 80, 120 o 160 km distribuïts en un, dos o tres dies, fent descansos en els quals passen un control veterinari (controlant que no excedeixi un número de pulsacions, frequència respiratòria, existencia de dolor o lesions). El genet ha de conèixer el seu cavall per administrar les forces.

  -.Turf (carreras de caballo-hipòdromo)

  -.Volteig: és la pràctica amb exercicis gimnàstics sobre del cavall, realitzats de forma individual, en parella o en equip.

  -.Trec-Turisme eqüestre (Tècniques de Recorregut Eqüestre de Competició): on es realitzen rutes o marxes llargues. Són molt entretingudes pels nenes perque es combina la tècnica i doma amb activitats tipus gimcana.

  -.Monta Western: és la modalitat més popular als EEUU i esta basada en els treballs del camp dels vaquers amb el bestiar, atrapant i guiant els animals. Existeixen diverses proves en la monta o doma western:

  Reining: és la més practicada i està inclosa com a categoría en Jocs Eqüestres Mundials. Es jutja l’habilitat del cavall al realitzar diverses maniobres

  Cutting: el genet escull una vaca i ha de separar-la de la manda maniobrant amb el seu cavall.
  Barrel racing: carreres de barrils, prova mixta, d’agilitat on s’ha de fer un recorregut en forma de trèvol que es cronometrat amb tres barrils lligats com un triangle.

  Trail: carrera d’obstàcles limitada per temps.

  Western riding: evaluació dels aires del cavall quan realitza diversos exercicis.

  Rodeo

  -.Horseball: es formen dos equips que poden ser mixtes amb 4 jugadors i dos reserves, que hauran de ficar una pilota amb anelles en una canasta que es troba al camp de l’equip contrari.

  -.Doma vaquera: està basada en moviments realitzats per guiar el bestiar al igual que la monta western.

  -.Enganxes: s’utilitzen cotxes a cavall que realitzen proves de doma, cross o maneig. El carros poden estar tirats per un, dos o quatre cavalls.

  -.Polo: ràpid i antiquissim joc en el que es formen dos equips de 4 jugadors que a cavall colpegen una petita pilota. El joc està dividit de 4 a 6 períodes de 7 minuts i s’hauran de canviar els cavalls perquè descansin.

  -.Para-eqüestre: són les modalitats eqüestres practicades per esportistes amb diferents tipus de discapacitat, segons les quals els genets són organitzats en diferents categories.

  -.“Rejoneo”: Tauromàquia a cavall en la que es toreja el toro i el genet ha de posar banderilles a l’animal sense desmontar del cavall. Es realitzen a les places de toros.

  -.Monta a l’amazona: la dona que monta a l’amazona porta una faldilla especial i una fusta llarga i seu sobre una montura la qual esta disenyada perque les dues cames descansin a la banda esquerra. Existeixen divereses catergories d’equitació a l’amazona amb proves on es valora la rectitud i l’habilitat, i competicions de salt d’obstacles.

  -.Ponis: quan els nens s’inicien en l’equitació i competicions comencen montant ponis ja que són més adequats al seu tamany. Existeix una organització anomenada Pony Club que intenta que els joves genets disfrutin montant i aprenguin a cuidar a aquests animals. Es realitzen molts tipus de jocs, carreres i gimcanes, a més a més de practicar d’altres disciplines com doma clàssica, salt, polo o marxes a cavall en les que existeixen proves especials pera a ponis.

  -.Caça: és un dels esports més antics i molt practicat a Regne Unit. Existeixen tres tipus, la caça de la guineu, el cèrvol i el porc senglar.

  -Les dents dels cavalls mai deixen de creixer
  -Els cavalls beuen aproximadament 25 litres d’aigua al dia (o més)
  -Els cavalls no podern vómitar ni eruptar
  -Els cavalls ploren la mort d’un campany
  -Tenen visió panoràmica “monocular” i només distingeixen els colors verd, groc i gris.
  -Tenen un gran camp visual però límitat en la seva part fronta.
  -Els cavalls tenen 16 músculs a cada orella que les hi permet girar-les 180 graus
  -Els cavalls tenen la capacitat de reconeixer sorolls a grans distàncies i reconeixen veus familiars.
  -El cavall es capaç de posar-se a tres potes, aixó li permet descansar, inclús dormir de peu.

  Ofertes destacades per a socis CEME

  • DiRDiR
   Oferta per a socis CEME i NOVA OFERTA per parelles de socis que ara tenen possibilitat acollir-se a oferta DIR.
   Veure oferta
  • Team SigniaTeam Signia
   Trobaràs disponible a la botiga online tota la equipació oficial del CEME per a practicar el teu esport. Consulta el codi d’accès.
   Veure oferta